Bekkenbodemproblemen & chronic pelvic pain

Bekkenbodemproblemen & chronic pelvic pain

Over ons - About us

Artikels en weetjes over bekkenbodemproblemen & chronische pelvische pijn.

Spinal Cord Stimulation (Sacraal geplaatste neurostimulator)

2017Posted by Bekkenbodemproblemen.be Wed, March 22, 2017 23:04:14

Neurostimulatie bij neuropathische pijn in het bekken


In hun zoektocht naar een oplossing voor chronische zenuwpijn in het bekken, krijgen we hoopvolle berichten van verschillende patiënten. De meesten hebben er al een heel traject van pijnmedicatie, infiltraties en zenuwblocks opzitten. Sinds enige tijd zijn er ook enkele patiënten die een neurostimulator ingepland gekregen. Het gaat om ‘spinal cord stimulation’ waarbij elektroden in de wervelkolom (in de epidurale ruimte) ingeplant worden op het niveau van het sacrum. Via een batterij wordt constant stroom gegeven en worden de pijnprikkels als het ware geneutraliseerd. In plaats van pijn voel je dan een tinteling, soms te vergelijken met bruiswater of een licht elektrisch gevoel. Het voordeel is ook dat je zelf de sterkte kan regelen afhankelijk van je activiteiten.


Als 1 van de laatste mogelijkheden bij chronische pijn in de bekkenbodem, bestaat de neurostimulator. Dat is een klein apparaatje met batterij dat in je bil of buik ingeplant wordt, dat verbonden is met enkele draadjes met eletroden die epiduraal geplaatst worden ter hoogte van sacrum/heiligbeen, daar waar je zenuwen door het sacrum lopen. Het toestelletje geeft stroom af die als het ware de elektrische pijnprikkels die de zenuw doorgeeft neutraliseren. Hierdoor is het mogelijk dat je minder pijn ervaart. Voor je in aanmerking komt voor een dergelijke ingreep zal uitgebreid onderzocht worden of jouw pijn ervoor in aanmerking komt en zal eerst een uitwendig proefapparaatje gebruikt worden, alvorens het definitieve apparaatje ingeplant wordt. Deze operatie heeft uiteraard ook zijn risico's en helpt helas niet bij alle patiënten met chronische bekkenpijn, maar kan voor sommigen een oplossing zijn om een stukje van hun leven terug te krijgen. Neurostimulators werken op batterijen en je kan de sterkte van de stroom zelf regelen met een extern toestelletje. Belangrijk om weten is dat de batterij niet eeuwig meegaat, dus als de batterij leeg is moet je helaas opnieuw geopereerd worden.

De neurostimulator heeft ook enkele praktische nadelen in verband met gebruik in de wagen, bij veiligheidscontroles/metaaldetectoren, MRI-onderzoek (afhankelijk van type neurostimulator) , saunabezoek,...enz., dus bespreek goed vooraf met je arts wat de implicaties zijn van de neurostimulator, voor je eraan begint. Verder is het ook best je vooraf te informeren of jouw probleem in aanmerking komt voor terugbetaling omdat het om een zeer dure ingreep gaat.

Neurostimulatoren worden meestal ingeplant in een pijnkliniek, zij kunnen je best informeren.

Voor meer info en ervaringen met neurostimulators, verwijzen we je graag ook door naar de zelfhulpgroep voor mensen met een neurostimulator of medicatiepomp. Zij organiseren maandelijks een samenkomst in AZ Nikolaas te Sint-Niklaas, het is steeds raadzaam om bij hen eens te informeren voor je aan de operatie start.

Meer info op http://ns-mp.be

Voor ervaringen met neurostimulatoren specifiek bij bekkenpijn, mag je ons ook steeds mailen op info@bekkenbodemproblemen.be !


Of lees er meer over op http://www.medtronic.nl/aandoeningen/pijnlijke-neuropathie/product-therapie/neurostimulatoren/wat-is-het/index.htm


  • Comments(0)//artikels.bekkenbodemproblemen.be/#post12