Bekkenbodemproblemen & chronic pelvic pain

Bekkenbodemproblemen & chronic pelvic pain

Over ons - About us

Artikels en weetjes over bekkenbodemproblemen & chronische pelvische pijn.

Vliegt met het verkort ziekenhuisverblijf ook de bekkenbodem in de prullenmand?

2016Posted by Bekkenbodemproblemen.be Tue, October 25, 2016 21:22:17

Vliegt met het verkort ziekenhuisverblijf ook de bekkenbodem in de prullenmand?

Pas bevallen, mijn dochter ligt naast me eindelijk in slaap, doodmoe van de bevalling, nog half in shock van hoeveel pijn een bevalling echt wel doet, maar ook het tekort aan slaap, het bezoek, een onwennige partner, de vreemde omgeving van het ziekenhuis en het bed waar ik maar niet uitgeraak, de borstvoeding op gang maar toch nog niet 100%.... een roze wolk, maar toch heeft ze best heel wat scherpe kantjes, om nog maar te zwijgen van de babyblues die me nog te wachten staan de komende dagen.
Ik zal blij zijn als ik thuis ben, rustig op ons gemak, niemand die ons stoort of zegt wat ik wanneer moet doen of niet doen. Ik heb rust nodig en de enige vraag die ik me nu nog stel is, ok als de borstvoeding loopt mag ik dan nu naar huis...?
“Klop klop klop” iemand in een wit pakje loopt binnen met een brede smile... “ik ben de kinesiste”.
“Ok euh ja dag kinesist” (ik lig toch niet op de gang van de nieuwe knieën of zo hé – denk ik in mezelf, buiten een rustgevende hoofdmassage heb ik niks nodig)!
“Ja ik kom voor uw bekkenbodem!”
Ik denk: Oh nee, bedoelt u ground zero daar beneden. Die regio die ik de eerste 6 weken even ga negeren in de hoop dat er nooit iets gebeurt is? Die gezwollen boel daar beneden, wreed uitgerokken en neeeeeeeh nog lang niet in staat te bewegen...?
kinesist:“ja ja bekkenbodemspieroefeningen. Heb je prenatale kiné gevolgd?”
Ik: “goh ja zo’n beetje he (ok ja een héél klein klein beetje – ik geef het toe, ik was vooral bezig met mijn gewicht want mijn schoonmoeder vroeg me al na 16 weken of ik zeker niet zwanger was van een tweeling...)”
Kinesist: “Zullen we het gewoon even proberen?”
Mijn kersverse dochter zet haar keel open, ongetwijfeld een levensbedreigende mega honger – yes ‘saved by the bell’ niks te kiné, laat me die boel daar beneden maar effe gewoon flink negeren. Als de zwangerschapskilo’s eraf zijn, komt het daar ook wel goed, niet?
De kinesist druipt af, maar laat toch een blaadje achter met wat tips voor oefeningen en een lijst met adressen van bekkenbodemkinesisten in de buurt...

Herkenbaar? Veel vrouwen zijn niet klaar om aan hun bekkenbodem te denken zo pas na de bevalling, laat staan te gaan oefenen.
Daar komt nog eens bij dat met het verkort ziekenhuisverblijf, de kans dat de kinesiste haar 20 minuten krijgt al helemaal een tombola wordt.

Nochthans krijgt 1 op 3 vrouwen in Vlaanderen ooit last van ongewildurineverlies, een verzakking of andere nare problemen door bekkenbodemproblemen. Soms kan het gaan van plasproblemen bij kinderen, tot urineverlies bij jonge moeders, verzakkingen bij actieve 50-ers, verlies bij jonge oma’s en uiteindelijk ook urineverlies na de 65 of als onaangenaam extraatje bij heel wat ziektes zoals MS, parkinson, ALS, dementie,...
Denk maar even aan hoeveel bergen maandverband en pampers dat op jaarbasis zijn in Vlaanderen...

Naar aanleiding van deze problematiek zijn 4 dames een vzw gestart met als naam bekkenbodemproblemen.be . Enerzijds omdat we veel meer aan sensibilisering willen doen bij jonge mama’s, anderzijds omdat onze maatschappij vaak zoekt naar snel snel oplossingen met als uitkomst de jaarlijks 10 000 bekkenbodemoperaties waarbij, door het gebruik van polypropyleen kunststof matjes en bandjes, heel wat vrouwen achterblijven met levenslange chronische pijn tot soms zelfs invaliderende klachten.
Het merendeel van deze operaties en bergen pampers zouden vermeden kunnen zijn door bekkenbodemkinesitherapie.

vzw bekkenbodemproblemen.be start daarom met het faciliteren van netwerk-evenementen tussen vroedvrouwen en gespecialiseerde kinesisten. Meer hierover in 1 van onze volgende nieuwsbrieven.  • Comments(0)//artikels.bekkenbodemproblemen.be/#post6