Bekkenbodemproblemen & chronic pelvic pain

Bekkenbodemproblemen & chronic pelvic pain

Over ons - About us

Artikels en weetjes over bekkenbodemproblemen & chronische pelvische pijn.

Avond van de zorg - verslag

2019Posted by Bekkenbodemproblemen.be Sun, April 07, 2019 18:24:02

de Avond van de Zorg, woensdag 20 maart in WZC De Refuge in Gent

· Plenaire toelichting van de resultaten van de brede publieksbevraging zie meer op zorg aan zet:

https://www.zorgaanzet.net/

· Twee rondes tafelgesprekken onder begeleiding. (tientallen tafels 150 deelnemers/10personen per tafel)

We waren met een tiental personen uit verschillende disciplines om te debateren rond één (van de 8#) gekozen onderwerpen.

Wij hebben het thema (8 ) gekozen: de noodzaak van shared dicision making!

Dit was het thema waarbij ook onze groep van patiënten heel veel mee te maken heeft, en was dan ook het meest relevante voor onze vereniging.

Onze 10 ronde tafelgenodigden hebben besloten dat:

· het een niet te onderschatten thema is, en dat het eigenlijk van het grootste belang is voor de patiënt dat hij voor een behandeling van voldoende informatie wordt voorzien

· dat dit eventueel in meer dan 1 consultatie moet gebeuren zodat de voor en nadelen van behandeling weloverwogen kunnen worden

· de nadruk ligt nog teveel op de hiërarchie van de zorgaanbieder, en gespreken moeten meer op gelijk niveau gebeuren, in mensentaal…goed verstaanbaar voor patiënt en zorgen dat deze goed begrijpt wat er gezegd is.

· De keuze van de zorgvrager is primair

Mensen gezond houden dit door naar de noden van de zorgvrager te luisteren.

Zijn context ( wat wil de patiënt nog kunnen…), keuze en zijn welbevinden en eigenwaarde behouden!

De behoeften van de zorgvrager moet de uitgangsvraag zijn!

Niet wat het beste uitkomt voor de zorggever!

Kort besluit:

1.shared dicision making

2.Holistisch

3.gezondheid en welbevinden

Alle resultaten-besluiten gaan opgenomen in een uitgebreide tekst, het resultaat zal later meegedeeld worden.

Met vriendelijke groeten

Vrijwilligers vzw bekkenbodemproblemen.be

Info:

Zorg aan Zet is een breed maatschappelijk debat over de zorg van morgen. De campagne wil zoveel mogelijk ideeën en meningen verzamelen: van zorgorganisaties, zorgverleners, patiënten en gebruikers, van de man in de straat. Wat vinden burgers belangrijk? Waar knelt het schoentje? Wat willen we in de toekomst en hoeveel hebben we daarvoor over? Zorg aan Zet wil de discussie over de zorg aanvuren. Zodat het thema zorg hoog op de politieke agenda komt in aanloop naar de Vlaamse en federale verkiezingen. Want zorg, dat beroert iedereen.

· Hoe zorgen we ervoor dat we ziekte en kwetsbaarheid als een normaal deel van het leven gaan beschouwen?

· Hoe zullen we onze zorg blijven betalen?

· Hoe kunnen mensen de juiste zorg krijgen?

· Hoe kunnen we alle zorg die mensen nodig hebben goed op elkaar afstemmen?

· Hoe zorgen we dat er voldoende zorgpersoneel is? En hoe kunnen we maken dat zij voldoende tijd hebben voor warme, kwaliteitsvolle zorg?

· Hoe ga je van een systeem dat mensen geneest en behandelt naar een systeem dat mensen gezond houdt?  • Comments(0)//artikels.bekkenbodemproblemen.be/#post31

Perifit - bekkenbodemtrainer

2019Posted by Bekkenbodemproblemen.be Tue, January 01, 2019 17:54:26
Een patiënt getuigt over haar ervaring met de perifit bekkenbodemtrainer

Wat mij vooral aanspreekt bij de Perifit is het gebruiksgemak. Iedere moeder met een klein kindje begrijpt dat je niet veel tijd meer hebt om uw huishouden gedaan te krijgen, laat staan om elke week naar de kinesitherapeut te gaan om daar met een beetje geluk te kunnen trainen zonder dat uw (b)engeltje begint te wenen. Ik gebruikte de Perifit een paar keer in de week als mijn zoon eindelijk eens een half uurtje sliep. De korte oefeningen maakten het gemakkelijk om te oefenen ook als dat half uurtje maar 5 minuutjes blijken te zijn.

De visuele feedback die je krijgt tijdens het oefenen zorgden er bij mij voor dat ik met de neus op de feiten werd gedrukt. Als ik mijn beenspieren wil trainen, dan zie je bijvoorbeeld uw knie strekken en plooien, het trainen van de bekkenbodemspieren is veel subjectiever.

Het juiste gebruik van de Perifit (of eerder de spieren) was niet altijd even gemakkelijk. In het begin was het nog wat zoeken maar in mijn geval heb ik, na zeer uiteenlopende resultaten bij de spelletjes, eerst met behulp van de manuele modus leren voelen (met behulp van de visuele feedback) wat ik opspande en ontspande. Hierna waren mijn resultaten bij de spelletjes veel constanter.

Het competitieve aan het 'spel' maakt dan weer dat ik meer gemotiveerd was om te oefenen. Ik wilde steeds mijn score verbeteren. De verschillende levels met steeds andere spelen maken dan weer dat het spel uitdagend blijft en niet gaat vervelen.

Al bij al is de Perifit voor mij een goede aanvulling bij de onmisbare sessies bij de kinesitherapeut waar je eigenlijk de basis leert om zelf verder te kunnen.  • Comments(0)//artikels.bekkenbodemproblemen.be/#post30

Aantal operaties in de bekkenbodem daalt spectaculair!

2019Posted by Bekkenbodemproblemen.be Tue, January 01, 2019 17:20:01
Dalend aantal mesh-operaties in België daalt 20% op 3 jaar tijd!

Onlangs hadden we de implantfiles die massaal in de media kwamen. Duidelijk werd dat er de laatste decennia zeer veer problemen opduiken met implantaten en dat het zeer moeilijk is een evenwicht te vinden tussen medische innovatie, veiligheid van de patiënt en vaak commerciële belangen.
De bekkenbodemmatjes kwamen de afgelopen 10 jaar regelmatig in de media na ernstige complicaties bij patiënten, de onderzoeksreportage van Radar in Nederland die het probleem van de controle organenen in de EU aan het licht bracht, hebben heel wat in gang gezet.
Zo komt er zowel bij patiënten als bij artsen een grotere bewustwording omtrent de complicaties en de risico's op langere termijn.
Onder druk van de media-aandacht schrapte minister De Block in 2015 tijdelijk de terugbetaling van de bekkenbodemmatjes.
Als vzw volgen we al enkele jaren deze operaties op en eindelijk is er belangrijk nieuws te melden, dankzij de moed van heel wat patiënten, de grotere bewustwording bij artsen en patiënten, zien we dat het aantal operaties met mesh in België fors daalt. Het gaat niet enkel over de daling bij de bekkenbodemmatjes (voor verzakkingsklachten en prolaps) maar ook het aantal slings (bandjes - TVTO en TVT voor urine-incontinentie) daalt.
We zien op 3 jaar tijd (2015 - 2017) een daling van 20% én deze daling zette zich ook sterk voort in het eerste semester van 2018.
We kunnen alleen maar duimen dat deze trend zich voortzet, er meer aandacht komt voor preventie, kinesitherapie en alternatieven voor polypropylene mesh.

  • Comments(1)//artikels.bekkenbodemproblemen.be/#post29

Trooper - Steun onze vzw!!!

2018Posted by Bekkenbodemproblemen.be Sun, May 13, 2018 17:55:03

Als patiëntenvereniging is het niet makkelijk voldoende middelen bij elkaar te krijgen zonder afhankelijk te zijn van commerciële bedrijven. Omdat we onzeonafhankelijkheid heel belangrijk vinden, kan je onze vzw op een andere manier steunen en het kost je niets.
Koop je af en toe online? Denk dan in de toekomst even aan ons en surf naar http://www.trooper.be/hoe-troopen . Kies je favoriete webwinkel, bestel en onze vzw ontvangt automatisch een percentje van jouw aankoop. We zouden het superfijn vinden als jullie op deze manier onze vzw mee steunden! Dus vergeet niet te troopen!

Ben je nog niet helemaal mee of is het niet duidelijk, via dit filmpje wordt het zeker duidelijk!  • Comments(0)//artikels.bekkenbodemproblemen.be/#post28

GDPR

2018Posted by Bekkenbodemproblemen.be Sun, May 13, 2018 17:27:47
Privacyverklaring Bekkenbodemproblemen.be vzw

U kunt hier aangeven of onze vzw uw gegevens wel of niet mag bewaren. Indien u ervoor kiest om niet bewaart te worden, zal u niet langer onze nieuwsbrief ontvangen of andere communicatie. Wel kan u ons blijven volgen via Facebook, Twitter of onze website.

Onze vzw respecteert de privacywetgeving ter zake.Wat houdt dat in?

Hoe verzamelt onze vzw persoonlijke gegevens?

VZW bekkenbodemproblemen.be verzamelt enkel persoonlijke gegevens die u zelf aan ons meedeelt, of die derden aan ons meedelen in het kader van een door hen of door ons aangevraagde dienst.

Welke persoonlijke gegevens verwerkt onze vzw?
VZW bekkenbodemproblemen.be verzamelt enkel persoonlijke gegevens die nodig zijn voor het uitvoeren van een door u (of door derden) aangevraagde dienst.

Wanneer en waarom verwerkt onze vzw persoonlijke gegevens?

Wij verwerken deze gegevens enkel in bepaalde gevallen:

indien u hier expliciet de toestemming voor gaf;

of, indien de verwerking nodig is om een door u gevraagde dienst te leveren (bv. uw e-mailadres om een enquête toe te sturen na deelname aan 1 van onze activiteiten);

of, indien het van publiek of legitiem belang is (bv. bekendmaking op onze website van organisaties).

Hoe behandelt onze vzw persoonlijke gegevens?

Gegevens van patiënten (bv. naam) worden altijd confidentieel behandeld en nooit openbaar gemaakt

Uw gegevens worden enkel gebruikt in functie van de door u gevraagde dienst (tenzij er voldaan wordt aan de voorwaarden zoals beschreven in de paragaaf hierboven):

Schrijft u zich bijvoorbeeld in voor één of meerdere nieuwsbrieven, dan gebruiken wij uw gegevens enkel om u deze nieuwsbrieven te bezorgen. Elke nieuwsbrief geeft u ook de mogelijkheid om u uit te schrijven

We geven uw contactgegevens nooit door aan derden voor commerciële doeleinden

Wat kan ik zelf doen i.v.m. mijn persoonlijke gegevens?

Wilt u iets wijzigen in uw contactgegevens?

U heeft het recht ‘vergeten’ te worden. Neem daarvoor contact op via info@bekkenbodemproblemen.be

U kan op elk moment de persoonlijke gegevens die onze vzw over u verwerkt, inzien en eventueel onnauwkeurige of onvolledige gegevens laten verbeteren of verwijderen.

Indien u van mening bent dat uw gegevens foutief behandeld worden, kan u klacht neerleggen bij de Privacycommissie.

  • Comments(0)//artikels.bekkenbodemproblemen.be/#post27

Verslag patiëntenbeurs handvat - Limburg april 2018

2018Posted by Bekkenbodemproblemen.be Sun, May 13, 2018 16:57:39

Handvat Limburg (samana)

Patiëntenbeurs in Greenville.

Op zaterdag 21 april waren we aanwezig met een info-standje op de gratis trefdag voor mensen met een chronische ziekte of beperking. Op de infomarkt lieten nog andere patiëntenorganisaties en zelfhulpgroepen je kennismaken met hun aanbod en werking.

Er was ook een gevarieerd programma van infosessies en workshops, kon je het boeiende mijnverleden ontdekken, sportieve momenten beleven en leerde je het aanbod van professionele zorgpartners kennen.

Het was een zonnige dag en de opkomst was niet zo massaal als gehoopt. Maar we hebben toch heel veel dames en enkele heren aan onze infostand mogen ontvangen.

We kregen vragen omtrent incontinentiemateriaal, het incontinentie-ondergoed werd ontdekt, voor velen was het nieuw.

Ook kregen we vragen of we geen folders hadden met daarin bekkenbodemspieroefeningen.
Of we een kinesiste kennen die in Limburg actief is en haar kon helpen?
De folders hebben we niet, maar we hebben wel de dames doorverwezen naar de websites van Pelvired en Bicap, om hun dichtstbijzijnde bekkenbodemkinesiste te vinden. We vernamen nog dat er dames zijn die bij een niet gespecialiseerde kinesiste (pelvische) gaan, en waarbij de patiënten getuigen dat de oefeningen hen niet geholpen hebben.
We wijzen er steeds op dat er best onder begeleiding van een kinesiste pelvische re-educatie aangeleerd wordt om oefeningen te doen. Zelf oefenen via een standaard oefenblad verkeerd kan werken want dat bij iedere vrouw het soms anders aangepakt moet worden. Bv. Te strak aangespannen bekkenbodem zal weer andere oefeningen vergen dan een te zwakke….enz. Dan begrepen de mensen die ons de vragen stelden toch beter het waarom…

We kregen ook van een patiënte met bekkenbodemproblemen heel goede informatie mee.

Ze behandelde de geïrriteerde huid van de billen (door urine en stoelgangverlies) met volgende crèmes:

Cavilon crème legt een bariere en herstelt de huid

Calmoseptine (via UZ Leuven)

Door de pijn bij het zitten heeft ze ook gezorgd naar goede oplossingen om haar comfort te verbeteren. Voor het fietsen extra vering onder haar zadel laten aanbrengen.
Voor het zitten heeft ze een zitschelp van :Backjoy Sit Smart.

Zo hebben toch weer vele bb-patiënten hopelijk de juiste informatie gekregen, en kunnen ze via onze kaartjes 1 op 3… vrouwen onze website verder verkennen, en nog meer informatie terugvinden.

Bedankt aan Natascha voor de informatie die wij van haar mochten ontvangen, ze is speciaal nog eens teruggekomen om het materiaal te tonen.

We ontmoetten daar ook de vereniging voor mensen met het blaaspijnsyndroom: ICPB Interstitiële Cystitis Patiëntenvereniging België. Zo hebben we binnenkort ook samen met hen een vergadering. (Meer volgt in een later verslag)

Wederzijds info uitwisselen en nuttige tips geven en krijgen, daar dient een patiëntenorganisatie toch voor! Het was weer een fijne dag met aangename kennismakingen en ontmoetingen.  • Comments(1)//artikels.bekkenbodemproblemen.be/#post26

Infoavond bekkenbodemproblemen 17jan2018 te Haasdonk

2018Posted by Bekkenbodemproblemen.be Sat, February 24, 2018 18:16:22

Info-avond rond bekkenbodemproblemen (Karin De Boom)
op 17-01-2018 door KVLV Haasdonk

Korte samenvatting en enkele reacties van deelnemers:

Woensdagavond werden er “hopelijk zoveel mogelijk vrouwen” verwacht op de eerste vergadering van het nieuwe jaar. Normaal zijn er rond de twintig dames aanwezig maar nu waren er boven verwachting meer dan 40 ingeschreven op de startvergadering met als thema: 1 op 3 vrouwen en alle aspecten van de mogelijke bekkenbodemproblemen.

Karin De boom (kinesiste pelvische reëducatie) Heeft de voordracht weer prima gedaan. Ze kreeg het voor mekaar om alle dames heel stil, geïnteresseerd en aandachtig de uiteenzetting te laten volgen.
De powerpoint op de achtergrond gaf een duidelijk idee hoe de bekkenbodem ineen zit, en zithouding op toilet eruit ziet,..

De links naar de bekkenbodemverenigingen Bicap-pelvired zijn op de PP vermeld zodat de aanwezigen de weg vinden om een gespecialiseerde kinesiste te vinden.

Enkele reacties:

*Amai het was stil in de zaal

*Heel interessant onderwerp

*Ik wist niet dat ik een bekkenbodemspier had

*De kinesiste gaf dit heel goed en ze komt heel vertrouwelijk over

*Als ik een bekkenbodem kinesiste nodig heb wil ik zeker naar haar gaan

*grote opkomst, het is een onderwerp dat aanspreekt

Bedankt aan de afdeling en het bestuur van KVLV Haasdonk /de voorzitster Nicole Van Royen

om de infoavond te organiseren.  • Comments(0)//artikels.bekkenbodemproblemen.be/#post25

Onze patiëntenvereniging aan het woord op het Nationaal Congres Nationaal congres van de Koninklijke Belgische vereniging voor Gynaecologie en Verloskunde – 7 oktober 2017

2017Posted by Bekkenbodemproblemen.be Sun, November 12, 2017 17:48:32

Op 7 oktober 2017 hadden we de eer en het genoegen om onze vzw voor te stellen op het Nationeel congres van de Koninklijke Belgische vereniging voor gynaecologie en verloskunde in Terhulpen (Brussel).
Zowel voor de beroepsvereniging als voor onze vzw een mijlpaal, want voor het eerst kreeg een patiëntenvereniging het woord en kregen we een forum om het perspectief van patiënten toe te lichten. Het werd een heel leerrijke dag met veel nuttige contacten en vooral ook heel wat fijne reacties.
We zijn dan ook zeer blij met deze realisatie en de goede samenwerking met de VVOG.

Een stukje van onze presentatie 'complications after surgery: a patients perspective'
https://youtu.be/INUHZg6ovcM
  • Comments(1)//artikels.bekkenbodemproblemen.be/#post24
Next »