Bekkenbodemproblemen & chronic pelvic pain

Bekkenbodemproblemen & chronic pelvic pain

Over ons - About us

Artikels en weetjes over bekkenbodemproblemen & chronische pelvische pijn.

De behandeling van erosie bij mesh

2017Posted by Bekkenbodemproblemen.be Mon, September 18, 2017 20:42:31

Behandeling van “erosie”

Wat we vaak een “erosie” noemen, is het niet (meer) bedekt zijn van de mesh door een bedekkende laag, meestal slijmvlies zoals de vagina.

Een erosie komt meestal tot stand door een slecht genezen van de wonde door bvb te weinig zuurstof van het slijmvlies (necrose) of door een infectie. Indien de mesh onbedekt blootgesteld wordt aan de buitenlucht zal deze steeds gaan infecteren. Een behandeling met (lokale) antibiotica is dus steeds een eerste vereiste. Indien de mesh en het onderliggende weefsel te veel besmet zijn kan het nodig zijn hiervoor antibiotica te krijgen via een infuus. De geïnfecteerde mesh dient dan best ook verwijderd te worden (deels of volledig) om zo de infectie volledig weg te krijgen.

Bij kleine erosies kan een lokale behandeling vaak voldoende zijn om het defect te genezen. Een behandeling met antibiotische zalf (bvb Dalacin crème) in combinatie met een zalf die de slijmvliezen herstelt (bvb Aacifemine crème), kan over een periode van enkele weken tot enkele maanden het defect sluiten.

Indien de erosie niet geneest, is uitsnijden aangewezen om de (geïnfecteerde) mesh deels of volledig te verwijderen. Bij de ingreep zal uw arts de wondranden zuiver maken en de mesh ver genoeg wegnemen in de hoop dat de wonde dicht zal blijven.

Het ondersteunende effect van de mesh kan door de ingreep soms verminderd worden.

Dr. Jasper Verguts, MD, PhD  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Johan Verhoeven Tue, November 07, 2017 00:37:45

Iedere nieuwe operatie om de meshe te verwijderen of er stukjes af te snijden, houdt een reëel risico met zich dat er nog meer littekenweefsels ontstaan en er ook nog eens extra zenuwen kunnen worden beschadigt. Kortom, de erosie van meshes heeft als voornamelijke oorzaak dat deze zijn ingebouwd in de meest mobiele zones van ons abdomen. Mede hierdoor zijn er te veel pijnpatiënten die ongewild hiervan het slachtoffer zijn geworden. Daarom pleit ik ervoor dat urologen en gynaecologen aan toekomstige meshe-patiënten een zeer duidelijke voorlichting over de mogelijke pijnklachten achteraf meegeven. Want eens de meshe geplaatst is, volgt er vroeg of laat een onverdraaglijke pijnbeleving die het onmogelijk maakt om zoals voor de ingreep terug te kunnen functioneren in de maatschappij. Komen daar ook nog bij, de vele onkosten waardoor ons budget extra belast wordt en ook onze gezondheid in het gedrang komt door de bijverschijnselen veroorzaakt door de pijnmedicatie, die wij voor een groot deel zelf moeten bekostigen. Zeer graag zou ik ook willen dat er voor mannen met Male slings en liesbreukmatjes een betere opvolging zou op poten gezet worden zoals dat bij vrouwen die ondersteuningsmatjes hebben ingebouwd gekregen tegen verzakkingen reeds lang al zo is. Om onbegrijpelijke redenen worden zij door het ziekenfonds voor het plaatsen van meshes wel terugbetaald terwijl mannen dit hoge bedrag nog altijd zelf moeten ophoesten. De incontinentie die ontstaat na het verwijderen van de door kanker aangetaste prostaat mag toch geen struikelblok blijven vormen, alsof wij nogmaals gestraft worden en door verzwakking ook nog eens op zoek moeten gaan naar minder belastende arbeid waardoor het inkomen ook nog eens beïnvloedt wordt. Heb je dan nog schoolgaande kinderen en moet je de hypotheeklasten nog gedurende jaren vereffenen dan kan die grijze sneeuwzone in je leven wel eens op zwarte sneeuw gaan gelijken. Hopende iemand zijn interesse gewekt te hebben en ons niet meer te veroordelen omdat je pijn aan onze buitenkant niet opmerkt, zou ik willen vragen om voor pijnpatiënten de oude wetteksten op zijn minst aan te passen omdat wij al meer dan genoeg lijden aan onze belemmeringen en beperkingen, ontstaan door de bijkomende ziekteverschijnselen na het plaatsen van TVT, Male slings en liesbreukmatten. Alvast dank bij voorbaat.