Bekkenbodemproblemen & chronic pelvic pain

Bekkenbodemproblemen & chronic pelvic pain

Over ons - About us

Artikels en weetjes over bekkenbodemproblemen & chronische pelvische pijn.

Verslag patiëntenbeurs handvat - Limburg april 2018

2018Posted by Bekkenbodemproblemen.be Sun, May 13, 2018 16:57:39

Handvat Limburg (samana)

Patiëntenbeurs in Greenville.

Op zaterdag 21 april waren we aanwezig met een info-standje op de gratis trefdag voor mensen met een chronische ziekte of beperking. Op de infomarkt lieten nog andere patiëntenorganisaties en zelfhulpgroepen je kennismaken met hun aanbod en werking.

Er was ook een gevarieerd programma van infosessies en workshops, kon je het boeiende mijnverleden ontdekken, sportieve momenten beleven en leerde je het aanbod van professionele zorgpartners kennen.

Het was een zonnige dag en de opkomst was niet zo massaal als gehoopt. Maar we hebben toch heel veel dames en enkele heren aan onze infostand mogen ontvangen.

We kregen vragen omtrent incontinentiemateriaal, het incontinentie-ondergoed werd ontdekt, voor velen was het nieuw.

Ook kregen we vragen of we geen folders hadden met daarin bekkenbodemspieroefeningen.
Of we een kinesiste kennen die in Limburg actief is en haar kon helpen?
De folders hebben we niet, maar we hebben wel de dames doorverwezen naar de websites van Pelvired en Bicap, om hun dichtstbijzijnde bekkenbodemkinesiste te vinden. We vernamen nog dat er dames zijn die bij een niet gespecialiseerde kinesiste (pelvische) gaan, en waarbij de patiënten getuigen dat de oefeningen hen niet geholpen hebben.
We wijzen er steeds op dat er best onder begeleiding van een kinesiste pelvische re-educatie aangeleerd wordt om oefeningen te doen. Zelf oefenen via een standaard oefenblad verkeerd kan werken want dat bij iedere vrouw het soms anders aangepakt moet worden. Bv. Te strak aangespannen bekkenbodem zal weer andere oefeningen vergen dan een te zwakke….enz. Dan begrepen de mensen die ons de vragen stelden toch beter het waarom…

We kregen ook van een patiënte met bekkenbodemproblemen heel goede informatie mee.

Ze behandelde de geïrriteerde huid van de billen (door urine en stoelgangverlies) met volgende crèmes:

Cavilon crème legt een bariere en herstelt de huid

Calmoseptine (via UZ Leuven)

Door de pijn bij het zitten heeft ze ook gezorgd naar goede oplossingen om haar comfort te verbeteren. Voor het fietsen extra vering onder haar zadel laten aanbrengen.
Voor het zitten heeft ze een zitschelp van :Backjoy Sit Smart.

Zo hebben toch weer vele bb-patiënten hopelijk de juiste informatie gekregen, en kunnen ze via onze kaartjes 1 op 3… vrouwen onze website verder verkennen, en nog meer informatie terugvinden.

Bedankt aan Natascha voor de informatie die wij van haar mochten ontvangen, ze is speciaal nog eens teruggekomen om het materiaal te tonen.

We ontmoetten daar ook de vereniging voor mensen met het blaaspijnsyndroom: ICPB Interstitiële Cystitis Patiëntenvereniging België. Zo hebben we binnenkort ook samen met hen een vergadering. (Meer volgt in een later verslag)

Wederzijds info uitwisselen en nuttige tips geven en krijgen, daar dient een patiëntenorganisatie toch voor! Het was weer een fijne dag met aangename kennismakingen en ontmoetingen.  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Johan Verhoeven Sat, May 19, 2018 04:05:27

Voor mannen bestaat er van Coloplast een hulpset “ Conveen Active “ urine opvangzak 250ml # 2020-06-22 die tezamen met een condoomcatheter en een klein verbindingsslangetje voor extra levenscomfort zorgt zodat je niet meer afhankelijk bent van een toilet in de buurt. Ik kleef het op mijn dijbeen, het is zelfs niet zichtbaar onder een korte broek en gebruik dit nu al voor het tweede jaar en ben niet meer beperkt (beschaamd) om buiten te komen en ga er zelfs mee op reis. Mijn social leven bloeit erdoor weer op en ik voel me weer zelfzekerder als voorheen. Je kan het bestellen via de bandagist van je ziekenfonds en is gratis wanneer je van de adviserende geneesheer een formulier ontvangt dat aantoond dat je recht hebt op een forfaitair bedrag als tussenkomst voor urine opvangmaterialen zoals pampers, stoma’s e.d. Je dient hiervoor via je huisarts of uroloog een aanvraagformulier te laten invullen en opsturen naar de adviserende geneesheer die dan bepaald of je recht hebt op de tussenkomst voor het gebruik van incontinentiematerialen, ook voor chronische (pijn)patiënten en mensen met stoelgangincontinentie bestaan er gelijkaardige mogelijkheden tot ondersteuning en vergoedingen die ons leven aangenamer kunnen maken zodat wij weer actief bezig kunne zijn. Informeer alvast bij je ziekenfonds naar die mogelijkheden. Succes!